Mijn onderzoek is onder te verdelen in twee grote sub-onderwerpen:
De beginnende relatie
De manier waarop we een partner kiezen is in korte tijd radicaal veranderd. Door de vele manieren voor (online) daten hebben we toegang tot een enorme hoeveelheid mogelijke partners. Je zou denken dat hierdoor de kans om een relatie te krijgen veel groter is, maar het tegendeel lijkt waar: er zijn vandaag de dag meer vrijgezellen dan er ooit zijn geweest. Hoe kan dit? Op welke manier kiezen we tegenwoordig een partner? En wat kun je doen om (beginnende) relaties een grotere kans van slagen te geven? Ik organiseer regelmatig speed-date en online dating onderzoeken om deze, en vele andere vragen, te beantwoorden.
In 2023 is mijn onderzoek naar pupilgrootte en partnerkeuze door Tilburg University genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs.
De langdurige relatie
Veel van mijn onderzoek is gericht op de vraag hoe mensen omgaan met moeilijkheden in hun relatie. Hoe reageren mensen als ze gekwetst worden door een dierbare? Hoe werkt vergeving precies? Waarom zijn sommige mensen trouw, terwijl anderen de verleiding om vreemd te gaan niet kunnen weerstaan? Buiten mijn wetenschappelijke onderzoek ben ik ook opgeleid tot EFT (emotionally focused therapy) relatietherapeut, en bestudeer op die manier ook van dichtbij de dynamiek van problematische relaties.