Onderzoek

De afgelopen jaren heb ik me vooral bezig gehouden met de vraag hoe mensen omgaan met moeilijkheden in hun relatie. Hoe reageren mensen als ze gekwetst worden door een dierbare? Hoe werkt vergeving precies? Waarom zijn sommige mensen hondstrouw, terwijl anderen de verleiding om vreemd te gaan nauwelijks kunnen weerstaan? En hoe reageren mensen als hun eigenbelang in strijd is met het belang van hun partner?

Tijdens mijn promotieproject heb ik ontdekt dat impulscontrole een belangrijke rol speelt bij het beantwoorden van deze vragen. Mensen die hun impulsen beter in bedwang hebben vergeven hun partner bijvoorbeeld eerder voor een misstap en gaan minder snel vreemd. In mijn huidige onderzoek probeer ik deze kennis toe te passen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de mate van impulscontrole (tijdelijk) te verbeteren, zodat mensen beter om kunnen gaan met moeilijke momenten in hun relatie? En zou dit helpen om op termijn echt betere en langere relaties te hebben?

Buiten mijn onderzoek naar de rol van impulscontrole in relaties, ben ik geïnteresseerd in alle processen die zich afspelen in de relatie van mensen met hun dierbaren. Hoe werkt aantrekkingskracht? Hoe komen relaties tot stand? Hoe beïnvloeden partners elkaar in een relatie? Aan welke problemen worden relaties in de huidige tijd blootgesteld, en hoe gaan ze hiermee om?